Cikkek

AIDS világnap - Jövő

Ahogy láthattuk az AIDS 1981-es leírása óta jelentősen megváltoztak a HIV-pozitív emberek életkilátásai. A korábban halálos kór ma már teljesen kezelhető gyógyszerekkel, amiknek a mellékhatásai is jól tolerálhatóak (például: fejhájás, émelygés, stb).

AIDS világnap - Terápia

A HIV-fertőzöttség gyógyszeres terápiája összetett téma, mégis igyekszünk egyszerűen elmagyarázni.

 

AIDS világnap - Betegség háttere

A HIV főemlősökről került át emberre Közép- és Nyugat-Afrikában feltehetőleg a XIX. század végén, XX. század elején. Afrikából Haitin keresztül az 1960-as évek végén, ‘70-es évek elején került az USA-ba. 

AIDS világnap - Alapfogalmak

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk a HIV/AIDS-ről írni, szükség van pár alapfogalom tisztázására. A téma komplexitása miatt néhány helyen kénytelenek vagyunk egyszerűsíteni, illetve hasonlatokat használni. Viszont reméljük, hogy így mindenki számára érthető módon tudjuk bemutatni ezt a - nem is olyan rég még rövid idő alatt halálossá váló - betegséget.

AIDS világnap - Bevezetés

Az AIDS elleni küzdelem jegyében a WHO 1988-ban december 1-jét az AIDS világnapjává nyilvánította.

StrandszezON - 3. rész

Már tudod, hogyan juthat gyógyszer a tavainkba? Te is a megfelelő gyűjtőbe dobod a lejárt gyógyszereket? De hogyan válassz naptejet, szükség van-e rá?

StrandszezON - 2. rész

Az előző részben megnéztük, hogy miért kerüljük a nyilvános vizeinkbe történő pisilést. 

Hogy juthat még a tavainkba, folyóinkba gyógyszer? 

StrandszezON - 1. rész

Már nyakig úszunk a nyárban! Ilyenkor a legjobb nyakig merülni a vízbe a strandon, na de nézzünk most a vízfelszín alá kicsit!

Lakossági gyógyszerhulladék - 2021

2021-ben több mint 340 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek össze a patikákból és egyéb gyógyszerforgalmazó helyekről hazánkban, ami 1%-kal több, mint 2020-ban. Ez olvasható - a Magyarországon egyedüliként - a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladék-kezelésével foglalkozó Recyclomed Nonprofit Kft. tájékoztatójából.

Gyógyszeradományok az ukrán válság idején

A gyógyszeradományokra minél előbb szükség van a kárpátaljai és ukrán menekülteknek, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy közben ügyeljünk arra, hogy biztonságos úton jusson el hozzájuk!

Házipatika Hónapja - Kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

"Kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!" Sokszor hallottuk már ezt a mondatot elhadarva. Most ízlelgessük ezt a mondatot kicsit tovább, mint pár másodperc!

Házipatika Hónapja - Útipatika

A mai bejegyzésben ellépünk egy kicsit a Házipatikától, és nézzük meg mi történik, ha elutazunk rövidebb-hosszabb időre. Mit tegyünk az Útipatikába?