Cikkek

AIDS világnap - Betegség háttere

A HIV főemlősökről került át emberre Közép- és Nyugat-Afrikában feltehetőleg a XIX. század végén, XX. század elején. Afrikából Haitin keresztül az 1960-as évek végén, ‘70-es évek elején került az USA-ba. 

Ezután szabadon terjedt, majd 1981-ben az AIDS első leírása megtörtént, amit 1983-ban Françoise Barré-Sinoussi Luc Montagnier felfedezése követett, amikor először határozták meg az akkor még végzetes AIDS-et okozó HIV-t.

Mind a HIV, mind a szervezet védekező rendszere, azaz az immunrendszer meglehetősen komplex témák közé tartozik. Ígyekszünk példákon keresztül úgy bemutatni, hogy mindenki számára emészthetővé tegyük, így kisebb egyszerűsítésekkel kell élnünk. De nézzük csak!

 

Hogyan működik az immunrendszerünk?

Az immunrendszert (rendőrség) sokféle sejt is alkotja, számunkra jelenleg legfontosabb a fehérvérsejt. Ők lesznek a rendőrök. A rendőrök között vannak olyanok, akik kék egyenruhát hordanak, őket T sejteknek nevezzük. T sejtek egy része hord sapkát, ami a CD4-et - fehérjéből és cukorból álló molekula, szebbik nevén glikoprotein - jelképezi. Így a sapkás kék ruhás rendőreink lesznek a a CD4+ T sejtek.

A mindennapokban sapkás kék rendőreink felismerik a szereveztünkbe behatoló idegeneket (antigén), amiket úgy ismernek fel, hogy egy különleges egység, APC bemutatja nekik az idegeneket [messenger screenshot: APC képet küld a CD4+ sejtnek]. Ezután a sapkás kék rendőrünk szól a rendőrségnek, hogy “Helyzet van!”, és a rendőrség likvidálja a behatolót. Esetekben fényképet is készít a rendőrség a behatolóról, beveszik a rendőrképzési tananyagba, így legközelebb màr felismerik. Nincs már szükség a fantomképre, fejből tudják, hogy kivel állnak szemben. Ez az úgynevezett T-sejtes immunitás.

De mi is történik a HIV-vel a szervezetben?

Szervezetbe kerülő bűnözőnk - a HIV - az utcán sétálva meglát egy sapkás, kék ruhás rendőrt. Megfogja a sapkáját, így rendőrünk azt csinálja, amit a bűnöző mond neki. (Egy varázsosabb példával élve: a HIV kézrátétellel ért az Imperius átok szórásához). Nézzük, mi történik ezután a rendőrünkben, a CD4+ T sejben.

A HIV tehát kapcsolódik a CD4+ T sejthez, ennek hatására a T sejtbe bekerül, és lemásolódik DNS formában a vírus örökítőanyaga (reverz transzkriptáz), majd a sejt a vírus által létrehozott DNS szálból, kétszálú DNS-t készít (DNS polimeráz) így ez be tud épülni a T sejt örökítőanyagába (integráz). Így kéksapkás rendőrünk ezek után - akaratán kívül - de saját maga termelni fogja a bűnözőket, illetve ha osztódik, vele együtt a “bűnöző gének” is másolódnak. A bűnözők megfosztják “szülőjüket” munkájától, és az utcára érve további rendőrök sapkáit fogják meg. Így a sapkás, kék ruhás rendőrök száma csökken, csökken a CD4+ T sejt koncentrációja. Így a rendőrség a kisebb, egyébként könnyen elkapható bűnözőket - pl. gombás fertőzések, herpesz - sem lesznek képesek likvidálni. Végül pedig - AIDS stádium - fertőzések, tumorok alakulnak ki, és a beteg, kezelés nélkül 2-3 év múlva meghal. 

 

Források

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Antiretrovirális kezelés és az opportunista betegségek primer és szekunder profilaxisáról - 2010.02.26.;Egészségügyi Közlöny;LX. évfolyam;4.;1335-1162

Immunológiai szemináriumok. Fülöp András Kristóf. 2012.

The origin of HIV. Link: https://www.britannica.com/science/AIDS/The-origin-of-HIV

Isolation of a T-Lymphotropic Retrovirus from a Patient at Risk for Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS). Science.1983. május 20.Vol 220, Issue 4599. 868-871