Cikkek

Lakossági gyógyszerhulladék - 2021

2021-ben több mint 340 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek össze a patikákból és egyéb gyógyszerforgalmazó helyekről hazánkban, ami 1%-kal több, mint 2020-ban. Ez olvasható - a Magyarországon egyedüliként - a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladék-kezelésével foglalkozó Recyclomed Nonprofit Kft. tájékoztatójából.

A járvány előtti időszakban folyamatosan nőtt a begyűjtött lakossági gyógyszerhulladék mennyiség, ami 2020-ban megtorpant. 2020 második negyedévében a lezárások hatására egy havi gyógyszerhulladékkal kevesebbet vittek vissza, viszont év végére - bár alulról, de - sikerült megközelíteni a 2019-es szintet (1).


Forrás: NEAK, Recylomed

 

De mit is jelent ez a 340 tonna? Ez több mint 56 felnőtt elefánt testtömege, de még kenyérből is ekkora mennyiség egy kisvárosnak egész évre elegendő (2). A lakosságnál keletkező gyógyszerhulladék két fő forrásból származik: lejárt gyógyógyszerek, vagy a fel nem használt készítmények. Mindegyik csoport potenciális veszélyt jelent saját magunk és a környezetünk számára. A megfelelő otthoni gyógyszertárolásról 2021-ben több cikkben is foglalkoztunk.

 

Ami a fenti ábrán még feltűnhet, hogy 2020-hoz képest 180 millió dobozról 172 millió dobozra csökkent a kiváltott vényes gyógyszerek forgalma. Ilyen mértékű - közel 4% - csökkenés az elmúlt több mint 10 évben nem történt.

 

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a fenti adatok csak a lakosságnál keletkező és visszavitt gyógyszerhulladek mennyiségét mutatják. Ebben a rendelőkben, kórházakban keletkező hulladék nincs feltüntetve, emiatt a valós gyógyszerhulladék-mennyiség ennél több lehet. A NEAK által közreadott gyógyszer-forgalmazási adatok kizárólag a vényre felírt, és kiváltott gyógyszerek mennyiségét mutatják, a vény nélkül vásárolt készítmények nem szerepelnek az adatbázisban. Így a valós adat minden bizonnyal több, mint az ábrán szereplő több mint 172 millió doboz.

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy rendben, de ez most mit jelent? Ami egyértelműen látszik, hogy évről évre tudatosabban kezeljük a gyógyszerhulladékot, és nem a lefolyóban vagy a kommunális hulladék között végzi a már nem használt készítmény. Tavalyi évben a vényre eladott gyógyszerek mennyiségének csökkentésének ellenére jelentősen nem változott a leadott készítmények mennyisége. Bízunk benne, hogy ez a relatív növekedés a házipatika tudatosabb kezelése miatt következett be. Teljes képet akkor kaphatnánk a hazai gyógyszerfogyasztási szokásokról, ha nyilvánosan elérhetőek lennének a vénynélküli forgalom is.

 

Kövess minket Facebookon és Instagramon is, hogy ne maradj le a következő cikkünkről!

 

Források:

  1. http://www.recyclomed.hu/downloads/tajekoztatogyaraknak2021ev.pdf
  2. https://www.ksh.hu/docs/hun/xtabla/haztfogy/tablhf08_01_05b.html