Cikkek

AIDS világnap - Terápia

A HIV-fertőzöttség gyógyszeres terápiája összetett téma, mégis igyekszünk egyszerűen elmagyarázni.

 

A terápiás lehetőségek megértéséhez mindenképpen ajánljuk az alapokról és a betegség hátteréről szóló cikkünket, hiszen ebben a cikkben is erősen építeni fogunk rájuk.

A HIV-fertőzöttség kezelésében résztvevő gyógyszereket ART-knek nevezzük (antirertovirális terápia). Ahogy azt előzőleg megemlítettük a HIV az egészséges CD4+ T-sejthez - kék, sapkás rendőrhöz - kapcsolódva megváltoztatja annak DNS-és, azaz örökítőanyagát. 

A kapcsolódás után a vírus “levetkőzik” és a reverz transzkriptáz enzim segítségével a vírus RNS-e átíródik egyszálú DNS-sé (sDNS). A sejt DNS-polimeráza ezt az egyszálú DNS-t átírják kétszálú DNS-sé (dDNS), amit az integráz enzim a sejt DNS-ébe beépít. A terápiás lehetőségek főként, de nem kizárólag, erre az átírás-beépítés különböző pontjaira fókuszál.

 

NRTI

A legrégebb óta használt gyógyszercsoport az NRTI (nukleozid analóg reverz transzkriptáz inhibitor), az első HIV-ellenes hatóanyag, a zidovudin is ebbe a csoportba tartozik. Ezek működése a vírus RNS sDNS-sé történő átírás során fontos szerepet játszó reverz transzkriptáz enzim gátlásán alapul. Önmagukban a vírusreplikációt csupán mérsékelten tudják csökkenteni, ezért ma már más gyógyszerekkel együtt - kART, azaz kombinációs ART - használjuk.

 

PI

A PI, azaz proteáz inhibitorok csoportjába tartozó gyógyszerek, nem a fent említett útvonalban fejtik ki hatásukat. Ahhoz, hogy a sejtbe beépült DNS-ről működő vírusok szülessenek pár - korábban nem említett - lépésre is szükség van. Először a fertőzőtt DNS-ről úgynevezett mRNS-ek keletkeznek, amik a vírus fehérjéit kódolják. Ahhoz, hogy ezek a fehérjék további fertőzésre legyenek képesek, a fehérjét a proteáz enzim hastíja kisebb darabokra, és így keletkezik a fertőzőképes virion. Így a proteáz enzim gátlása hatásos módja a vírus fertőzésének. a PI-k 1996-os feltalálások jelentősen megváltoztatták a HIV-terápia lehetőségeit. Ezek a szerek ma is részei a HAART, azaz highly active ART - protokollnak.

 

Fúzió gátlók

A fúzió gátló készítmények, ahogy a nevük is sejtetik, a HIV és a rendőr fúzióját gátolják. Jelenleg egy, a 2003-ban megjelent enfuviritid hatóanyag tartozik ide. (1) Ezt a szert is kombinációban alkalmazzák, mellékhatás profilja kedvező: az injekció alkalmazása során a leggyakrabban jelentett események az injekció beadásának helyén fellépő reakció, a hasmenés és émelygés volt.

 

Integráz inhibitorok

A fúzió gátló enfuviritidnél még újabb, 2007-ben megalkotott csoport első tagja a raltegravir. Ez a korábban ismertetett RNS-DNS vonalon a víros eredetű dDNS beépülését gátolja a DNS-be úgy, hogy gátolja az ebben a reakcióban kulcsszerepet játszó integráz enzim működését. A raltegravir hatására kb. 100-adára csökken a HIV replikációja a sejtben. (1) Ez a - kombinációban alkalmazott - készítmény terhesség alatt klinikailag indokolt esetben alkalmazható.

PrEP

A pre-expozíciós profilaxis, azaz PrEP HIV-negatív emberek HIV-vel történő megfertőződését gátolja. Amit midneképp érdemesnek tartunk megjegyezni, hogy a PrEP használata nem véd minden STD ellen, és a leghatásosabb akkor, ha más védekezéssel együtt használjuk!

Míg az USA-ban 2012-ben engedélyezték az első készítményt ilyen célból, addig az EU-ban, így Magyarországon is 2018 óta van ilyen készítmény. Ez is kART, azaz több hatóanyag tartalmaz, pontosabban emtricitabint és tenofovirt (NRTI-k), és (12+ éves és 35+ kg testtömegű) serdülők és felnőttek esetében használható PrEP-ben. A pácienseknek PrEP esetén napi egy tablettát kell bevenniük.

Magyarországon jelenleg (2022. november) a PrEP sajnos nem TB támogatott, így egy havi adag kb. 55 000,- Ft-ba kerül, amit HIV-kezelésben jártas szakorvosnak kell felírnia, és a kezelés alatt folyamatos kontrollra van szükség.

 

Legújabb lehetőségek

Az első, HIV elleni injekciót 2021 márciusában engedélyezték az USA-ban, Európában pedig 2020 decemberében. A kabotegravir tartalmú készítmény jelenleg (2022. november) nincs hazánkban forgalomban, illetve csak HIV+ felnőttek esetén használható kART részeként. 2021 decemberében az USA-ban engedélyezték PrEP-ben 12+ éves és 35+ kg testtömegű serdülők és felnőttek esetében, így várhatóan Európában is megkapja ezen indikációkat a jövőben. A készítmény előnye, hogy első 2 hónapban havonta, majd 2 havonta egy injekciót kell beadni PrEP esetén.

Egy másik injekciós lehetőséget pedig 2022 augusztusában engedélyeztek, ez a hatóanyag a lenakapavir. Itt a terápia első 15 napjában a hatóanyagot tartalmazó tablettát kell alakalmazni, majd utána félévente egy injekciót kell beadni.

 

Források

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Antiretrovirális kezelés és az opportunista betegségek primer és szekunder profilaxisáról - 2010.02.26.;Egészségügyi Közlöny;LX. évfolyam;4.;1335-1162

Alkalmazási előírás - Fuzeon 90 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz. Publikálás dátuma: 2022.11.23

Alkalmazási előírás - ISENTRESS 400 mg filmtabletta. Publikálás dátuma: 2022.10.20.

Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelő - Publikus Gyógyszertörzs. Publikálás dátuma: 2022.11.01.

Alkalmazási előírás - Vocabria 400 mg retard szuszpenziós injekció. Publikálás dátuma: 2022.10.19.

Alkalmazási előírás - Sunlenca 464 mg oldatos injekció. Publikálás dátuma: 2022.08.25.

Apertude carbotegravir 200 mg/ml