Cikkek

AIDS világnap - Alapfogalmak

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk a HIV/AIDS-ről írni, szükség van pár alapfogalom tisztázására. A téma komplexitása miatt néhány helyen kénytelenek vagyunk egyszerűsíteni, illetve hasonlatokat használni. Viszont reméljük, hogy így mindenki számára érthető módon tudjuk bemutatni ezt a - nem is olyan rég még rövid idő alatt halálossá váló - betegséget.

AIDS - Aquired ImmunoDeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV-fertőzöttség azon stádiuma, amikor AIDS indikátor betegség, opportunista fertőzés, vagy tumor alakul ki, mely súlyos immunhiányos állapot következtében jön létre. Az átlagos időtartama fél–két év, amit kezelés nélkül halál követ. 

HIV - Humán Immundeficiencia Vírus. Két RNS szálat tartalmazó, az úgynevezett retrovírusok családjába tartozó vírus. 

CD4 - Cukorból és fehérjéből álló molekula (glikoprotein), ami többek között a az immunválasz kialakításában fontos szerepet játszó érett (CD4-pozitív, CD4+) T sejtek felszínén található.   [rendőrsapka]

CD4+ T sejt - T sejtek egyik típusa. A csecsemőmirigyben (thymus) az éretlen T-sejtek felszínén megjelenik a CD4 glikoprotein, és CD4+ T sejtté válik. [sapkás rendőr]. Aktív CD4+ Th sejtről akkor beszélünk, ha az antigénbemutató sejt (APC) megfelelő módon bemutatja az antigént.

Antigén - Olyan anyag (pl. molekula, sejtnek egy része stb.) ami immunválasz kiváltásra képes.

T sejt - A csecsemőmirigyben érő, T sejt-receptort [kék rendőr ruha] hordozó fehérvérsejt [rendőrségi dolgozók].

PrEP - Pre-expozíciós profilaxis. 2010 óta tudományosan bizonyított tény, hogy a HIV elleni küzdelemben sikeres lépcsője a magas rizikójú emberek fertőzés előtti gyógyszeres védelme. Jelenleg itthon 2 hatóanyag kombinációja rendelhető a HIV-fertőzöttség megelőzésére, havi körülbelül 55 000 forintba kerül (13) és napi egyszer elegendő bevenni az egy tablettából álló kombinált készítményt.

 

Évente 100-150 sejt/ml-re fel lehet hozni a CD4+ T sejt számát, így - a nem terminális állapotú - AIDS ma már visszafordítható állapot.

 

Tévhit - 1

"Aki HIV-fertőzött, az AIDS-es.”

AIDS-ről akkor beszélünk, amikor a HIV+ személy vérében 200 sejt/ml alá csökken a CD4+ T sejtek száma. Egészséges embereknél ez 2-8x több. Időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel az AIDS ma már egy megelőzhető és kezelhető állapot.

 

Tévhit - 2

“Csak a melegeket érinti.”

Bár itthon 2021 végéig regisztrált HIV+ emberek több mint fele nem heteroszexuális, a világtrend más. A világon a HIV+-ak több mint 75%-a heteroszexuális.

 

Tévhit - 3

“A HIV-fertőzöttség nem kezelhető.”

Bár sokáig nem / nem eléggé tudták kezelni a HIV- pozitív  betegeket, viszont 1996 óta, amikor bevezették a HAART-ot (Highly active antiretroviral therapy), a betegek kilátásai egyre jobbá váltak, a fejlett országokban a betegség egyre kevesebb életet követelt. Ma már egy HIV-pozitív ember túlélése gyógyszerekkel 40-50 év, és a gyógyszeres terápia mellékhatásai is a nem súlyos kategóriába esnek. 

 

Tévhit - 4

“A HIV-fertőzöttség gyógyítható.”

Jelenleg a HIV-pozitvitás nem gyógyítható. Időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel viszont a CD4+ sejtek száma felhozható az egészséges ember szintjére, a vírusszám pedig a kimutathatósági határt jelentő 40 kópia/ml szám alá csökkenthető.

 

Források:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Antiretrovirális kezelés és az opportunista betegségek primer és szekunder profilaxisáról - 2010.02.26.;Egészségügyi Közlöny;LX. évfolyam;4.;1335-1162
Immunológiai szemináriumok. Fülöp András Kristóf. 2012.
Sofia A. Battistini Garcia; Nilmarie Guzman. Acquired Immune Deficiency Syndrome CD4+ Count.2022.Link