Cikkek

Házipatika Hónapja - Kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

"Kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!" Sokszor hallottuk már ezt a mondatot elhadarva. Most ízlelgessük ezt a mondatot kicsit tovább, mint pár másodperc!

Az elmúlt hetekben több oldalról körbejártuk azt, hogy mire érdemes figyelni az otthon tartott gyógyszerekkel kapcsolatban. Mégis felmerülhet ezer meg egy új kérdés - mi a teendő ilyenkor?

Kézenfekvő, hogy rákeresünk a neten, bár ez egy csábító, gyors megoldás, mégis sok veszélyt jelent: a téves információk veszélyesek lehetnek, az ijesztő leírások, megtippelt diagnózisok szintén felesleges rosszak.

Első körben mindenképpen azt javasoljuk, hogy közvetlenül egy orvost vagy gyógyszerészt kérdezz meg, ha gyógyszereiddel vagy betegségeddel kapcsoltban van kérdésed. Az elmúlt hónapokban a legtöbb kezelőorvos nyitott a telemedicina felé is, azaz betegeik elérhetik őket e-mailben, esetleg telefonon. Kérjük el, mentsük el az elérhetőségeket, hogy szükség esetén használni tudjuk.
De fontos tudni:

  1. Rengeteg megkeresés halmozódhat fel minden nap egy orvos postafiókjába, főleg, ha rendelés is zajlik közben, ezért legyünk türelemmel, ha 1-2 órán belül nem kapunk választ, még nem jelenti azt, hogy levelünket figyelmen kívül hagyták volna.
  2. Nagy segítség, ha a levél tárgyában szerepel annak a neve, akivel kapcsoltban érdeklődünk (saját, vagy pl. gyermekünk), a taj szám és a születési idő.
  3. A levélben a lényegre törekedve fogalmazzunk, akár pontokba szedve kérdéseinket.
  4. Igyekezzünk egy levélben elküldeni a kérdéseinket, nem óránként külön-külön e-mailben.
  5. Ha telefonos elérhetőséget is megad orvosunk, kereshetjük őt azon is, de gondoljuk végig, hogy indokolt-e ezt választani az e-mail helyett és a legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben orvosunk hétvégéit, estéit.