Cikkek

Házipatika Hónapja - Útipatika

A mai bejegyzésben ellépünk egy kicsit a Házipatikától, és nézzük meg mi történik, ha elutazunk rövidebb-hosszabb időre. Mit tegyünk az Útipatikába?

A továbbiakban gyógyszerész kollégánk, dr. Molnár Kristóf klinikai terápiás szaktanácsadó írását hoztuk el nektek. Kristóf nem csak gyógyszerész, de ő a Suit the World oldal - https://www.instagram.com/suittheworld/ - szerkesztője is. Fogadjátok sok szeretettel tanácsait, át is adjuk Kristófnak a szót:
 
“Utazásunkkor három fő szempontot érdemes figyelembe vennünk:
  1. Egy utazás megváltozott gyógyszerigénnyel járhat. (Például védőoltás/megelőzés, elkerülhetetlen ártalom kezelése, megszokott gyógyszereink változó hatása, az utazó megemelkedett dózisigénye)
  2. Az eltérő klíma kedvezőtlenül befolyásolhatja gyógyszereink minőségét, és ezen keresztül természetesen a hatásukat is.
  3. A célország az itthonitól eltérő jogi szabályokat használhat, amely gyógyszereink bevitelét is érintheti.
Utazáskor gyógyszerelésünkre fokozottan oda kell figyelnünk, hiszen egy megváltozott környezetben, a hétköznapjainktól eltérő tevékenységekkel töltjük az időnket. Legyen az aktív kikapcsolódás, ami a sérülések valószínűségét hozza magával, tengerparti napozás, ami a hirtelen megnövekedett UV expozícióval jár, vagy egzotikus vidék borítja fel a bélflóránkkat, és ezzel az útitervet.
 
“Indiában a széntabletta maximum amulettnek jó.” - hallottam ezt és ehhez hasonló mondatokat már temérdek útibeszámolóban. De ha nem a jó öreg széntabletta, akkor mi? És milyen egyéb gyógyszerek elengedhetetlenek egy utazás alkalmával? Egyáltalán kihez fordulhatok tanácsért az Útipatika összeállításában?
 
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Természetesen az Útipatika első és legfontosabb összetevőjét az itthon is rendszeresen szedett gyógyszereink adják. Ezeket távoli, eltérő klímájú országokba tartó utunk előtt legalább 4 héttel érdemes felülvizsgáltatnunk kezelőorvosunkkal, aki - ha szükséges (főleg központi idegrendszeri gyógyszerek esetében) -, javaslatot tesz a dózis módosítására, vagy ritka esetben akár a hatóanyag cseréjére is.
 
Persze erre nem egy hét tenerifei napozás előtt van szükség, de ha egy hónap Namíbia áll előttünk, az már egészen más kérdés. A megváltozott klíma olyan mellékhatásokat hozhat elő, amiket addig nem tapasztaltunk. A fokozott izzadás, kialakult gyomorrontás, megváltoztathatja a hatóanyag felszívódását vagy kiválasztását, és ezzel annak hatását. De ha asztmásként mindenkképpen a Machu Picchu magasságába tervezünk menni, akkor is szükség lehet új inhalátor használatára.
 
Adott esetben pedig - pl. egy fotoszenzitizáló, azaz fényérzékenyítő mellékhatású gyógyszert szedve -, világgá se kell mennünk ahhoz, hogy egy napernyő alatt is pillanatok alatt rákvörösre égjünk.
 
Az eltérő klíma gyógyszereink minőségét és hatónyagtartalmát is befolyásolják. Trópusi utunk során könnyen szembesülhetünk vele, hogy megszokott gyógyszerünk külleme, színe vagy állaga is megváltozott. Ez pedig természetesen annak hatóanyagtartalmát és hatását is befolyásolja. Az okozott probléma a ‘kicsit kevésbé hat a fájdalomcsillapító’-tól akár a létfontosságú hatáselmaradásig is terjedhet.
Megoldás a megfelelő tárolás biztosítása, vagy hosszabb út során - amennyiben erre lehetőség és bizalom van -, helyi generikum használata.
 
Számításba kell vennünk azt is, hogyan juttatjuk el gyógyszerünket a célba. Inzulinunkat nem rakhatjuk a feladott poggyászba, mert repülés közben megfagy, és tönkremegy. Nade kézipoggyászunkba, milyen feltételekkel vihetjük fel? Orvosi igazolás kell hozzá? Mi a helyzet a fájdalomcsillapítónkkal?
 
Sok készítmény országonként egészen más kategóriába eshet, és adott esetben a hétköznapi fájdalomcsillapítónk, akár kábítószernek is minősülhet a célországban.
 
Kábítószercsempészként kezdeni a nyaralást pedig nem éppen a legpihentetőbb dolog.
Gyógyszereink jogi besorolásáról, és beutaztatásának szabályairól a célország konzulátusán érdeklődjünk!
 
Általános Útipatika összetétele:
  • Hőmérő! Pláne, ha kisgyerekkel utazunk.
  • Lázcsillapító (tabletta, gyerekeknek kúp, ha a szállítást és a klímát bírja)
  • Fájdalomcsillapító (NSAID).
  • Hasfogó (motilitásgátló, mely használata természetesen fertőzéses hasmenés esetén ellenjavallt).
  • Antihisztamin tartalmú készítmény (gél, kenőcs, tabletta).
  • Kötszer és fertőtlenítő.
További kiegészítésről a célországtól függően konzultáljon gyógyszerészével!
(pl. izolációs fólia, rehidráló só, probiotikum, hányinger-csillapító, napvédő krém stb.)”
 
Nagyon szépen köszönjük Kristófnak a sok hasznos információt! Reméljük, tudtunk segíteni, hogy utazásotok során ne érjen váratlan meglepetés, ha a gyógyszereitekről van szó.
Ne felejtsétek el követni őt is Instagramon!