Cikkek

StrandszezON - 3. rész

Már tudod, hogyan juthat gyógyszer a tavainkba? Te is a megfelelő gyűjtőbe dobod a lejárt gyógyszereket? De hogyan válassz naptejet, szükség van-e rá?

Van az az érzés, amikor sétálsz a strandon és a lángos mellett az ezer féle naptej illata az ami folyton ott motoszkál, bármerre is sétálsz. Ez így van tökéletesen rendjén, nagyon fontos a bőrünk védelme, csak az a nem mindegy, hogy mivel kenjük magunkat! Rengeteg kutatás foglalkozik ezzel a témával és szerencsére már egyszerű megoldások is vannak.

De előtte még a prevenció fontosságáról:
Felmerül a kérdés, hogy a tonnaszámra fogyó fényvédők korunk egyik tipikus pazarló, túlfogyasztott termékei-e. A dolog nagyon kettős! A legfontosabb kihangsúlyozni, hogy a prevenció, azaz egy betegség megelőzése mindig környezetkímélőbb, mint a kialakult betegség kezelése.
Ezt ma már számszerűen is megmondhatjuk sok kórházi-, vagy gyógyszeres kezelést igénylő betegségről, hogy mennyivel több szén-dioxid, vagy károsanyag terhelést jelent a bolygónknak, mintha rendszeresen használtunk volna valamit a megelőzésére. Gondoljunk bele jelen esetben például egy, elkerülhető bőrdaganat terápiájába.

Szóval ha beleásnád magad a témába, keress egy kényelmes nyugágyat hozzá, mert Hawaiitól Ausztráliáig számos vizsgálat eredménye mutatja be, micsoda károkat okoz az a naptej, ami a bőrünkön becipelve a vizekbe jut. Például élő korallzátonyból sápadt szobrok maradnak. 
Az egyik fő bűnös az oxibenzon nevű komponens, ez ráadásul még a soklépéses szennyvíztisztításon, ülepítésen is átjut, így szó szerint a csapból is ez folyik - egy kutatás szerint a vizsgálatban résztvevők 97%-nak a vizeletében kimutatható volt ez a komponens és nem azért, mert éppen azzal kenték magukat, hanem valószínűleg az ivóvízzel jutott be. 
Ez már nem csak szegény vízicsigáknak fáj. A folyamatos találkozás az oxibenzonnal az embereknél kontakt dermatitiszt okoz már napjainkban is.
Hawaiin 2021. január 1-től oktinoxát és oxibenzon-tartalmú fényvédőket teljesen ki is tiltották az országból, hogy védjék a vizek élővilágát. 
Szerencsére már több olyan termék van, ami környezetbarát összetételű és mégis megfelelő védelmet biztosít a bőrnek, ezeket úgy találod meg, hogy a flakonon ikonokkal, kis piktogramokkal jelölik (például, hogy megfelel a hawaii-i előírásoknak, vagy környezetbarát, esetleg, hogy teljesen lebomló). 

Az már csak bónusz, ha a csomagolás is újrahasznosított, vagy legalább újrahasznosítható.

Jó tanács, haladó szinten: a leginkább zero waste és környezetbarát, ha nem éri nap a bőrödet a kritikus napszakban: vagy maradj az árnyékban, vagy öltözz olyan ruhába, ami UV szűrős.

Strandolással kapcsolatos előző cikkenket itt és itt találod.