Cikkek

StrandszezON - 1. rész

Már nyakig úszunk a nyárban! Ilyenkor a legjobb nyakig merülni a vízbe a strandon, na de nézzünk most a vízfelszín alá kicsit!

Beszéljünk egy tabutémáról: illik a strandon a vízbe pisilni? 
A válaszunk egyértelmű: Soha ne pisilj a vízbe

 

Ez nem illem kérdése, ezzel a saját egészségünket és a környezetünket is védeni tudjuk. Nem is kicsit! A Balatoni Limnológiai Intézet kutatói már 69 különböző gyógyszerhatóanyagot és -maradványt azonosítottak a Balatonban és több mint százat a budapesti termálfürdőkből kivezetett vizekben. 

Honnan kerül ez bele? Bizony-bizony egyértelmű összefüggés van a strandszezon és a megnövekedő koncentrációk között. Minél több pancsoló vizelete kerül a vízbe, annál több gyógyszermaradvány jut a vízben élő állatok szervezetébe is.

Ez például a vízicsigáknál már most problémát okoz: a nőstény-hím arány folyamatosan eltolódik, így egyre problémásabb a szaporodásuk. De ott van a koffein is, ami szintén a strandolók számlájára írható, ráadásul nagyon lassan bomlik le, így sokáig hatással lehet az élőlényeket: például felborítja a bioritmusukat. A lista nagyon hosszú, még van, amit kiemelnénk: a nyugtatók, altatók is befolyásolják a halak viselkedését: lassabb reakciók, lanyhább szaporodási kedv. Sőt van olyan, ami a halak alakját befolyásolja. 

Jelenleg az emberek számára biztonságosak és tényleg szép tiszták a magyar strandok, de ha tovább folytatjuk a vizek mérgezését, akkor ez már nem sokáig marad így. 

Egy apró döntés és rengeteget teszünk azért a nagyon érzékeny egyensúlyban élő ökoszisztémáért, amit  szeretett természetes vízeinkben találunk. 

Hogyan kerülhet még gyógyszermaradvány a Balatonba? Sorozatunk következő része erről fog szólni.