Cikkek

AIDS világnap - Jövő

Ahogy láthattuk az AIDS 1981-es leírása óta jelentősen megváltoztak a HIV-pozitív emberek életkilátásai. A korábban halálos kór ma már teljesen kezelhető gyógyszerekkel, amiknek a mellékhatásai is jól tolerálhatóak (például: fejhájás, émelygés, stb).

Ahogy az előző cikkünkben bemutattuk a legújabb terápiás trendek készítmény alkalmazás módján módosítottak (napi egy tabletta helyett havi/félévenkénti injekció). Ezen felül a vírussal történő megfertőződés megelőzésére - PrEP - is fókuszálnak. De mit hozhat a jövő, sikerülhet végleg leszámolni az AIDS-cel?

 

Célkitűzések

Az ENSZ AIDS-cel foglalkozó csoportja, az UNAIDS 2020-ban igen jelentős terveket mutatott be a Fast Track program keretében. Korábban a “90-90-90”-et tűzte ki célul: a HIV-pozitív emberek 90%-a diagnosztizálásra kerüljön, az ő 90%-a részesüljön gyógyszeres - antiretrovirális - terápiában, és az ő 90%-ánál pedig ne legyen kimutatható mennyiség.

Bár ezt - az eredeti tervekkel ellentétben - 2020-ra nem sikerült elérni, most 2030-ra a “95-95-95” elérését sürgetik.

Ami bár elsőre durvának tűnhet, nem elérhetetlen cél. Ebben pedig a generikumok segíthetnek. Amikor egy új gyógyszert fejlesztenek (ezt nevezzük originálisnak), akkor szabadalom védi a hatóanyagot/terméket. Viszont ez a szabadalmi idő - országtól függően - 10-20 év múlva lejár, azaz szabadon “másolhatják” más gyógyszergyártók. Ezek a “másolatok” a generikumok. Persze ezt ne úgy képzeljük el, mint egy török Gucci-másolatot, hanem hatósági engedélyeztetésen kell átesnie, ez biztosítja a megfelelő minőséget és hatásosságot.

Ha visszanézünk a HIV idővonalára, láthatjuk, hogy az új támadási pontokon ható gyógyszerek - fúzió gátló, integráz inhibitor - a 2000-es évek közepén engedélyezték, így ezeknek a szabadalma hamarosan lejár. Így a következő években egyre több generikum jelenhet meg, ami a gyógyszerek árát lenyomja, így válhatnak ezek a készítmények még szélesebb körben is elérhetővé.

 

Új hatóanyagok

Persze emellett újabb és újabb hatóanyagokat is fejlesztenek ki, ami akár ritkább adagolással, akár más adagolási móddal kecsegtetnek. Ilyen például az izlatravir ami egy bőr alá helyezhető implantátum formájában kívánja segíteni a betegek életét. Jelenleg ez a készítmény még engedélyezés előtt - Fázis III - áll és HIV megelőzésre és kezelésre is vizsgálják. 

 

Források

The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS 95–95–95 targets: worldwide clinical and cost benefits of generic manufacture
Islatravir - Patient | NIH (hiv.gov)