Cikkek

Rendezted már a házipatikát, és kiválogattad a lejárt gyógyszereket? Esetleg már gyerekbiztos helyen is tartod? Ennek igazán örülünk! A mai posztunkban vessünk még egy pillantást a helyes gyógyszertárolásra.

Lehet, hogy a nyári kánikulát már elfelejtettük, de ne felejtsük el a hőmérséklet és páratartalom fontosságát. A gyógyszerek speciális készítmények: a gyártótól egészen az expediálásig, azaz kiadásig ellenőrzött és dokumentált körülmények között tárolják.

Minden gyógyszer csomagolásán kötelező feltüntetni, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni.

Miért fontos ez?
A gyógyszer kifejlesztése során rengetek vizsgálatot végeznek a készítménnyel: ennek egyike a pontos tárolási körülmények meghatározása. Mind a hatóanyag, mind a késztermék viselkedését megvizsgálják adott hőmérsékleten és páratartalmon. Nemzetközi előírások és a vizsgálati eredmények alapján meghatározzák az ideális eltarthatósági körülményeket, amitől való eltérés károsan befolyásolhatja a gyógyszer minőségét.

Hol tároljam?
Mindig ellenőrizd le mi szerepel a csomagoláson! A szemcseppet egyből a hűtőbe teszed? Nem biztos, hogy szabad: van olyan, antibiotikumot tartalmazó szemcsepp, amit szobahőmérsékleten kell felbontás után is tárolni!
„A fürdőben jó helyen van a szekrényben, sok filmben is ott tárolják.” Ez sem igaz: saját mérésünk alapján, egy két fős háztartásban fürdés során akár 80% fölé is mehet a relatív páratartalom. Akár több, mint 1-1,5 óra is kell fürdés után, amíg visszaáll a normális, 40% körüli értékre. Ez persze nem tűnik soknak, de ha minden nap, hosszú ideig ekkora páratartalom-ingadozásnak tesszük ki a gyógyszert, az előidézhet nem várt károsodást.

És a hűtős gyógyszerek?
Érdemes a hűtő belsejében, ez lezártható dobozban tárolni, így elkerülhetjük az ételekkel való keveredést. Ezen felül a mikrobiológia szennyeződés kockázatát is csökkenthetjük, illetve azt is megelőzhetjük, hogy a gyógyszer doboza a hűtő falához nyomódva megfagyjon.

Csak bedobom a kocsiba
Bár most nincs kánikula, de - a Katasztrófavédelem mérései alapján - már 30 °C-os külső hőmérséklet esetén a napon hagyott autóban egy óra után 60°C fölé emelkedik a belső hőmérséklet. (1)
Semmiképpen se tároljuk a gyógyszereket ilyen körülmények között, inkább vigyük magunkkal!