Cikkek

Nekem, neked, a szomszédnak, mindenkinek nagy felelősség van a kezében. Az otthon található gyógyszerek alkalmazása, tárolása, szelektálása sok kérdést felvet.

A következő cikkekben bemutatjuk a tudos házipatika kialakítását, tippeket adunk hol és hogyan tárlod a gyógyszereidet, mit tegyél a lejárt gyóygszerekkel. Nézzünk is pár tippet!

Nagytakarítás félévente: nézzük át a lakás összes gyógyszerét legalább minden hatodik hónapban. Például most és majd májusban is és így tovább. Fontos a rendszeresség! Így nem csak folyamatosan a szemünk előtt tartjuk a gyógyszereinket, hanem jó szokásunkká is válik a szortírozás!

Ne legyen benne lejárt készítmény, illetve olyan receptköteles, félig megmaradt gyógyszer sem, amik nem rendszeresen szedünk! Hiszen, azt az orvos korábban csak arra az egy, aktuális megbetegedésre írta fel. Így elkerülhetjük, hogy helytelenül valaki beszedje azt a megmaradt gyógyszert.

Amit kiszedünk semmiképpen se a kukába, vagy a lefolyóba menjen! A helye a minden patikában és drogériában elérhető, speciális gyűjtődobozban van!

Felmerülhet bennünk pár kérdés:
- Miért fontos, hogy ne vegyünk be lejárt gyógyszert?
- Lehet, hogy nem hat a hatóanyaga már, ez elég nagy gond például egy szívgyógyszernél. Vagy lehet, hogy mérgező bomlástermék keletkezik a hatóanyagból, ez is nagy gondot okozhat bármilyen gyógyszerről is van szó.

- Mi alapján határozza meg a gyártó ezt a dátumot?
- Szigorúan szabályozott tesztelések, vizsgálatok, mérések után határozzák meg a lehető leghosszabb felhasználhatósági időt.

- Szabad akár csak egy nappal a lejárat után használni?
- Nem, például mert nem tud a biztonságosságért és hatásosságért senki felelősséget vállalni, hiszen a vizsgálatok alapján a megadott ideig alkalmazható.

Haladó tudatos gyógyszerhasználói tipp: Ne vegyünk nagy kiszereléses készítményeket, mert könnyen a nyakunkon marad.