Cikkek

"Fokozott figyelmet igényelnek az 1-4 éves kisgyermekek, 2020-ban 895-en kerültek kórházba a háztartásban előforduló gyógyszerek, tisztítószerek, irtószerek, mérgező növények – helytelen tárolásából adódó – véletlen elfogyasztása miatt." Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése a 2020-as évről.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon átlagosan minden nap 2-3 kisgyermek kerül kórházba megelőzhető mérgezés miatt. Ha a mondókákat nem is tudjuk átírni, azért szerencsére sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk a kicsiket a gyógyszermérgezésektől.

Tanácsok a tároláshoz:

Magasan, elzárva tároljuk! Véletlenül se felejtsük a konyhapulton! Ne adjuk oda játszani a műanyag dobozt, abban a hitben, hogy nem tudja letekerni!

Ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket egy szobában a gyógyszerekkel! Akkor se, ha magasan van, hiszen hihetetlen mutatványokra képes már egy két éves is...

Ha véletlenül a földre gurul egy szem, azonnal vegyük fel! Nehogy elfelejtsük, hogy ott van és a gyermek találja meg. Ne bagatelizáljuk el, ne kezeljük játékként, csemegeként a gyógyszereket - maradjon meg a tisztes távolságtartás.

Miért olyan izgalmas egy kicsinek megszerezni a gyógyszereket? Gondolkozzunk az ő fejükkel! Színes, sokszor finom ízű, édes. A másik fontos érv mellette, hogy "Anya is minden nap ezt szedi be, akkor biztosan jó", vagy éppen a tiltott gyümölcs lesz érdekes.

A lényeg tehát, hogy tároljuk otthon felelősen a gyógyszereket, úgy, hogy a gyerekek véletlenül se férhessenek hozzá! Ha már egy picit meg tudunk menteni a mérgezéstől, ha már eggyel kevesebb szám szerepel jövőre a statisztikákban, már megérte.