Bár elsőre talán nem is gondolnánk, hogy kiket érint a használt injekciós tű problémája, de sokkal több embert, mint akikre számítunk.

A használt injekciós tű legnagyobb része gyógyszerhasználatból származik. 2019-ben több mint 6 millió doboz olyan gyógyszert adtak el Magyarországon, aminek a használatához tű szükséges. Ezeknek a tetemes része otthoni használatra szánt készítmények: mesterséges megtermékenyítés, műtét utáni vérhígítás, diabétesz kezelése; csak hogy néhány terápiás területet említsünk.

A használt injekciós tű veszélyes hulladéknak számít, hiszen emberi szövettel, vérrel érintkezik használat során. Az ilyen hulladékok gyűjtése speciálisan kell történnie, amit külön rendelet szabályoz. Hazai jogszabály alapján minden orvosi rendelőben és kórházban kellene biztosítani a beteg által szabadon elérhető helyen. Ellenben a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos ezek a feltételek nem teljesülnek. Ellenben pozitív tapasztalatunk, hogy néhány gyógyszertár saját költségére gondoskodik a használt gyógyszeres tűk szakszerű ártalmatlanításról.

Ezért szeretnénk segíteni, hogy ne menj felesleges köröket olyan rendelőkbe, kórházakba, patikákba, ahol mégsem veszik át a gyógyszeres injekciókat, hanem egy frissülő, bárki számára ingyenesen elérhető adatbázisból, a TűTérkép segítségével tudj tájékozódni, hol adhatod le ezeket a veszélyes hulladékokat.