Cikkek

Minden, amit a szájmaszkokról szerettél volna tudni – 1. rész

A jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten fontos a megfelelő maszk használat, ami hatására sok kérdés felmerülhet bennünk: Jó maszkot használok? Jól használom a maszkot? Hova dobjam a használt maszkot? Az első hullám óta használt maszk még mindig jó? Ebben, és a következő cikkekben ezekre keressük a válaszokat.

Milyen maszkok vannak, ezek mennyire hatékonyak?

  1. Egyszerhasználatos szájmaszk

Nagy előnye, hogy relatíve olcsón és sok helyről beszerezhető. A sarki közérttől kezdve, a drogérián át, a patikán keresztül, az online webshopokig bezárólag számos helyen megvehetjük.

Hátránya, hogy a legtöbb esetben nem illeszkedik tökéletesen az archoz, így a széleknél szökik a levegő.

Megkülönböztetünk sebészeti és nem sebészeti szájmaszkokat. Az előbbi nemzetközi standardoknak megfelelőséget, és műtét közbeni akalmazhatóságot biztosít. A nem sebészeti besorolású szájmaszk is megfelelően véd a nyálcseppeken utazó kórokozók ellen a mindennapi életben.(1)

Ne felejtsük el, hogy egyszer használható: levétel után azonnal ki kell dobni, nem használható újra. Hogy ezt hogyan tedd, később megbeszéljük.

  1. Textil maszkok

Ez a típusú maszk a legnagyobb választékban szerezhető be, többféle vicces, komoly, figyelemfelhívó darabbal találkozhattunk az elmúlt időben. Arra figyeljünk, hogy legalább 2 rétegű legyen.

Egyik nagy előnye, hogy a többi típussal ellentétben mosható. Mosásnál mindenképpen figyeljünk a megfelelő – az anyag által megengedett maxiumum hőmérséklet, de legalább 40 °C-os – hőfokra, és bőrbarát mosószert, habzószert, azaz detergenst adjunk a mosáshoz.

Hátránya ennek is, hogy sok esetben nem illeszkedik tökéletesen az archoz, így a széleknél szökik a levegő.

A langyos vízben, mosószer nélkül kinyomogatott maszkkal csak egy “baci koktélt” tudunk csinálni, amit a maszkunk felszív, majd ezt visszarakjuk az arcunkra.

Használat után ezt is egyből félre kell rakni, tisztát kell használni, és amíg ki nem mossuk, ne használjuk újra.

  1. FFP2/(K)N95 és FFP3 maszk

A felsoroltak közül ezek rendelkeznek a legjobb szűrési képességgel: az FFP2/(K)N95 legalább 94-95%-ban, míg az FFP3 legalább 99%-ban szűri levegőben lebegő vízcseppeket, azaz az aeroszolokat.

Az FFP2 és a (K)N95 egymással közel megegyező szűrési technika, így jelentősen egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. A különbség az, hogy más országok helyi standardjainak felel meg (EU, USA, Kína). (2)

Amit fontos hangsúlyozni, hogy a szelepes változatok csak befelé szűrnek, így a környezetünket el tudjuk látni “bacicseppekkel” és vírusokkal. Ha ilyen változattal rendelkezünk, használjunk a maszkon felül viselve egy másík típusú maszkot is.

Egy 2020-as tanulmány szerint az FFP2 maszk anyagát sikerült  a szűrési minőségromlás nélkül 20x dekontaminálni (“fertőtleníteni”) sütőben 75 °C-on 30 percig, így ez a maszk típus is többször használhatóvá vált. Mosni viszont nem lehet, mert az az anyagában visszafordíthatatlan károsodást okoz. (3)

Amit ne felejtsünk el, hogy a fel nem vett maszk nem véd meg minket és a környezetünket!

Források:

  1. COVID-19: Guidance for Using Non-Medical Face Masks | Human Resources (uoguelph.ca)
  2. Comparison of FFP2, KN95, and N95 Filtering Facepiece Respirator Classes (3m.com)
  3. Can N95 Respirators Be Reused after Disinfection? How Many Times? (nih.gov)