Cikkek

Ha vasárnap, akkor húsleves és rántott hús. De legyen a mai egy kicsit másabb: menjetek át a szüleitekhez, a nagyszüleitekhez, és nézzétek át közösen a Házipatikát!

A mai cikkünkben adunk egy ingyenesen letölthető és nyomtatható listát, amit bátran használhattok a rendszeresen szedett gyógyszerek követésére.

Válogassátok ki a lejárt gyógyszereket, különítsétek el, és következő alkalommal vigyétek vissza a patikába. Az idősebb korosztályra jellemzőbb az úgynevezett polifarmácia jelensége, azaz több gyógyszer egyidejű alkalmazása. Vérnyomásra? "Cukorra"? Egyet? Felet? Reggel? Este? Evés előtt? Vagy utána? Sok kérdés felmerülhet a házipatika átnézése során, ami nagymértékben befolyásolja a sikeres terápiát.

Készítsetek egy listát (lentebb megtaláltok egy általunk ajánlott verziót), hogy mit mikor mennyit hogyan kell szedni! Ez a lista nem csak a betegeknek segítség, hanem a gyógyszer kiváltásakor is hasznos lehet! Bizonyos gyógyszereket (pl. koleszterincsökkentők egy csoportját) az orvos csak hatóanyag nevével rendelheti, így sok esetben a patikában nem tudják, hogy pontosan melyik gyártó termékét szeretné a kiváltó.

Gyógyszeres lista letöltése

 

Haladó tudatos gyógyszerhasználói tipp: érdemes felragasztani a doboz nyitófülét (ha tartalmazza a gyógyszer nevét, hatáserősségét, kiszerelését) a név helyére, így elkerülhető a sokszor kacifántos gyógyszernevek elírása, illetve könnyebben beazonosítható a készítmény.

Bizonytalanok vagytok, hogy melyik gyógyszer mire is való? Mikor is kell szedni? A gyógyszerész tud ebben is segíteni. Vigyétek el a listát, és beszéljétek át vele a kérdéses pontokat!

Ez a lista a vény nélkül kapható gyógyszer vásárlása esetén is segítségetekre lehet: a rendszeresen szedett gyógyszerek interakcióba léphetnek más, akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, de akár élelmiszerekkel is. Ebben is biztos pont a patika: gyógyszerészként ezeket is fel kell tudnunk mérni, és egy ilyen lista hatalmas segítség lehet.

Az elkészített listát érdemes magunknál tartani: bár baleset esetén az EESZT-ből elérhetőek az orvosok által a rendszeresen szedett gyógyszerek, de plusz biztosíték, ha offline is nálunk van.
A dokumentum A4-es méretű, és 2 Gyógyszeres Listát tartalmaz.