Cikkek

Diabétesz Világnap 2022

Ma van a Diabétesz Világnap, amit az International Diabetes Federation (Nemzetközi Diabetes Szövetség) és a World Health Organization (WHO) indított útjára 1991-ben.

Egy krónikus betegség, amivel sajnos már mindenki kapcsolatba került valahogy. Munkatárstól, családtagtól hallottunk róla, vagy éppen saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy miről is szól a cukoranyagcsere betegsége.

100 évvel az inzulin felfedezése után mai napig betegek milliói nem részesülnek a megfelelő ellátásban. A diabétesszel küzdő pácienseknek pedig folyamatos követésre és támogatásra van szükségük a megfelelő terápia kialakításához és fenntartásához.

Rendkívüli időket élünk, és a diabéteszes betegek fokozott veszélynek vannak kitéve. Ezért sem késlekedhetünk tovább a megfelelő gyógyszerek, technológiák, támogatás és ellátás mindenki számára elérhetővé tételében. Ha nem most, mikor? #IfNotNowWhen

Ezért is fontos, hogy mindenki elérhessen hiteles információkat a betegséghez kapcsolódó kérdésekben. Szerencsére itthon több olyan szakmai szervezet, közösség is segít ebben, akiket érdemes követni:

Egy másik ilyen szervezet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, az ő korábbi blog bejegyzésüket hoztuk a mai napra, mivel egy olyan összefoglalót készítettek, ami igazán hiánypótló! A legtöbb diabéteszes sincs pontosan tisztában azzal, hogy a napi szinten használt eszközök és keletkezett hulladékok helyes kezelése hogyan zajlik.

Sokszor kaptunk mi is ilyen kérdést már követőinktől: hova dobjuk az inzulnos pent? A cserélhető tűt a pen végéről? A cukormérő tesztcsíkját? A lándzsát? Az alábbi szemléletes képen mindenre választ kapunk.

Szelektív hulladékgyűjtés és diabétesz? IGEN! - Cukkerberg (blog.hu)